top of page
bric capitole4.jpg

3. Prețul devenirii unui adevărat ucenic

A.  Isus a cerut preț mare de la cei care voiau să devină ucenicii Săi

 

Ei trebuiau să-I dea o prioritate absolută. El se aștepta de la ei:

• să-L iubească mai presus de orice (Luca 14,26)

• să se tăgăduiască pe sine (Matei 16,24)

• să-și ia crucea (Matei 16,24)

• să-L urmeze (Luca 14,27)

• să renunțe la tot ce au pentru a-L urma (Luca 14,33)

 

Pentru că Isus a cerut un așa mare preț pentru ucenicie, El a cerut de la fiecare ca mai înainte să-și facă socoteala (Luca 14,28-32).

Nu fiecare a fost voitor să plătească un preț așa de mare:

• unii aveau rezerve sau scuze (Luca 9,57-62).

• unii ucenici din zilele de început ale slujbei lui Isus au considerat că este prea greu să umble cu El (Ioan 6,60-66).

• tânărul bogat nu a fost dispus să-L pună pe Isus pe primul loc în viața sa (Marcu 10,22)

 

Având în vedere prețul mare al uceniciei pe care l-a cerut Isus, nu este o surpriză faptul că El nu a pornit o mișcare de masă, ci a recrutat ”numai” care l-au fost cu toții predați. Însă acești câțiva pe câțiva au fost de ajuns să schimbe mai târziu lumea!

 

B. Adevărata ucenicie ne va costa tot ce avem

 

A trăi ca un adevărat ucenic nu este o faptă voluntară deosebită a unor creștini deosebit de zeloși; mai mult, ea este norma predării creștine pe care Isus o așteaptă de la fiecare din urmașii Lui.

 

Adevărata ucenicie începe cu înțelegerea și acceptarea faptului că Isus merită pe drept ca să fie Domnul întregii noastre vieți (Ioan 13,13; vezi asemenea Col. 1,16-17).

 

Un adevărat ucenic este persoana care a răspuns pretențiilor radicale ale lui Hristos printr-o predare radicală Lui.

 

Este important să recunoștem că înaltele ținte ale Împărăției lui Dumnezeu – țintele pentru care a trăit și a murit Domnul Isus – nu permit nici superficialitatea, nici inima împărțită sau mediocritatea din partea celor care Îl urmează.

 

C. Feluritele cerințe biblice ale adevăratei ucenicii pot fi cuprinse în câteva condiții inițiale

 

1. Dragostea pentru Isus

   în primul rând și înainte de toate. Aceastea cuprinde permisiunea ca El să ne călăuzească viața corespunzător voiei Sale (ascultare)

2. Foamea duhovnicească.

   Aceasta conține o dorință reală de creștere duhovniceaască și de a fi folosit de Dumnezeu.

3. Atitudine voitoare

   de a primi învățătură. Ea se manifestă printr-o supunere voitoare în fața autorității Cuvântului lui Dumnezeu și a conducătorilor duhovnicești pe care Isus i-a așezat peste noi

4. Credincioșie.

   Pavel arată că numai oamenii care manifestă credincioșie pot fi apți pentru inițiere ca ucenici (2.Tim. 2,2; vezi de asemenea Luc.16, 10-12).

5. A fi dispus pentru jertfă.

   Creșterea la maturitate duhovnicească va cere sacrificii de timp, putere și uneori relații cu oameni, etc. Suntem noi voitori să ne organizăm viața corespunzătoare programului de ucenicie pe care îl intenționeză Dumnezeu pentru noi personal, ca să ne vadă transformați în asemănarea cu Fiul Său?

 

Dacă ne dăm seama ca nu împlinim toate aceste cinci cerințe în toată plinătatea, să nu ne descurajăm; mai mult, să ne încurajăm privind la Dumnezeu și la Cuvântul Său din Filipeni 2,13. Dumnezeul nostru credincios și Tată iubitor este deosebit de capabil și de voitor să ne ajute: 2.Cor. 9,8 și 1.Tes. 5,23-24.

 

Studiu suplimentar:

Definește strategia uceniciei apostolului Pavel așa cum este declarată in 2.Timotei 2,2.

bottom of page